Posted in Nederlands voetbal

Kan Ajax het nog een keer?

Kan Ajax het nog een keer? Posted on 6th januari 2020

Vorig seizoen was er één die men in Amsterdam en omstreken niet snel meer zal vergeten. Ajax zette een prestatie neer waarvan veel mensen niet dachten dat het nog mogelijk was. De halve finale van de Champions League werd gehaald. Dit terwijl de ploeg uit de hoofdstad de afgelopen 15 jaar nooit meer verder was gekomen dan de groepsfase in het kampioenenbal. Maar er was nog meer succes. De dubbel werd veroverd. In het bekertoernooi wist men Willem II te verslaan, een club die verrassend genoeg de finale had gehaald. Hierin bleek het echter een maatje te klein, want Ajax wist met 4-0 te winnen.

De strijd om de competitie te winnen was een stuk heviger. Concurrent PSV begon ijzersterk aan het seizoen en scoorde er lustig op los in de eerste seizoenshelft. De Eindhovenaren lieten niet of nauwelijks punten liggen. Er werden meerdere zeer ruime overwinningen geboekt. Toch kreeg men het moeilijker na de winterstop. De directe confrontatie met Ajax in de Arena gaf later de doorslag. Dit terwijl PSV voor de winterstop in eigen huis nog met 3-0 te sterk was voor de Ajacieden. In Amsterdam kreeg Ajax op gelukkige wijze een penalty toegewezen, terwijl het al met 10 man was komen te staan. Deze bal ging erin, wat direct de winnende treffer betekende en een voorschot op het latere kampioenschap.

Het huidige seizoen

De twee sterspelers van vorig seizoen waren toch wel Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Beide vertrokken naar respectievelijk FC Barcelona en Juventus. Doordat Ajax zeer veel geld aan beide transfers verdiende had het direct de mogelijkheid om versterkingen terug te halen. Zo werden de Mexicaanse international Edson Alvarez, de Nederlands international Quincy Promes en het Argentijnse talent Lisandro Martinez vastgelegd.

Hiermee wist de kampioen van afgelopen seizoen zich direct weer ter versterken, iets dat ook hard nodig was. De spelers die vertrokken droegen de ploeg het seizoen ervoor en laten daarom een groot gat achter. Opvallend is het wel dat de meeste van de andere sterspelers ervoor kozen om bij de club te blijven. Dit jaar werden de voorrondes van de Champions League wederom overleefd. In de groepsfase treft Ajax Lille OSC uit Frankrijk, Chelsea FC uit Engeland en het Spaanse Valencia CF. Geen gemakkelijke poule, al moeten er mogelijkheden genoeg liggen om verder te komen. Door deze loting wist men wel de echte topploegen te ontlopen. In de competitie lijkt het erop dat er net als vorig jaar een nek aan nek race met PSV aan zit te komen.

magnetism