Posted in Nederlands voetbal

Nederlandse coaches in het buitenland

Nederlandse coaches in het buitenland Posted on 1st mei 2020

Al jarenlang staan Nederlandse coaches in het voetbal er goed op in het buitenland. Namen als Leo Beenhakker, Dick Advocaat en Guus Hiddink kent men bijna overal. Dit zijn dan ook een paar mooie voorbeelden van trainers met een prachtige loopbaan. Zij werkten op allerlei plekken. Niet alleen bij de beste clubs maar ook als bondscoach voor allerlei landen. Daarmee wisten ze op menig eindronde te verrassen. Maar hoe is het eigenlijk momenteel gesteld met de Nederlandse trainers in het buitenland. Alle bovengenoemde zijn inmiddels gestopt. Toch lijkt het erop dat er al aardig wat opvolgers klaarstaan.

Peter Bosz

Wat Peter Bosz als trainer bijzonder maakt is zijn aanvallende visie. Hiermee oogstte hij eerder lof bij Vitesse en Heracles Almelo. Daarmee verdiende hij uiteindelijk een overgang naar Ajax. Ondanks dat hij geen kampioen werd haalden de Amsterdammers wel de finale van de Europa League. Wat volgde voor Bosz was een kort avontuur bij Borussia Dortmund. Na tegenvallende resultaten vloog hij na een paar maanden de laan uit. Inmiddels zit hij bij Bayer Leverkusen ook in de Duitse Bundesliga. Gekomen in de winterstop wist hij het team in de tweede seizoenshelft vanaf de negende plek naar een vierde eindklassering te leiden. Als beloning mag de club dit jaar deelnemen aan de Champions League.

Marcel Keizer

Marcel Keizer was de opvolger van Bosz bij Ajax, maar mocht na een half jaar al weer weg. Wat volgde was een avontuur in het Midden-Oosten. Mensen waarmee hij samenwerkte raakte onder de indruk. Dit leverde een transfer naar Sporting Lissabon op. Hier pakte hij al snel twee prijzen, maar het mocht niet baten. Na een ietwat tegenvallende seizoensstart moest Keizer het veld ruimen bij de derde club van Portugal.

Alfred Schreuder

De trainer Alfred Schreuder is pas net begonnen met zijn eerste klus als hoofdtrainer. Deze volgt wel nadat hij al vele jaren assistent was geweest. Als laatste bij het Ajax van Erik ten Hag, dat het tot ieders verbazing tot de halve finale van de Champions League wist te schoppen. Schreuder was hier een enorm belangrijk spil in volgens velen. Zo was hij close met veel spelers en belangrijk in tactisch opzicht. Momenteel is hij werkzaam bij het Duitse TSG Hoffenheim, alwaar hij probeert de ploeg dit seizoen naar het Europees voetbal te loodsen.

magnetism