Posted in Nederlands voetbal

Waarom mensen FIFA spelen

Waarom mensen FIFA spelen Posted on 4th maart 2022

Onbewust verdelen veel mensen competities nog steeds onder in “sport om naar te kijken” en “sport om zelf te spelen”. Hierbij is de eerste categorie van het formaat voetbal (op Champions League niveau), hockey en formule 1. Bij de tweede categorie kun je bijvoorbeeld denken aan beachvolleybal, pool of biljart, en zaalvoetbal.

Nu is er sinds het begin van de 21ste eeuw nog een nieuwe trend bijgekomen: kijken naar de sporten die je ook zelf beoefent. En doordat deze sporten meer bekeken worden, worden ze ook weer meer beoefend en daardoor weer meer bekeken. Marathons, pokerspelen, en niet te vergeten: alle spellen die als sport online gespeeld kunnen worden. De nieuwe supersterren worden gemaakt op het internet, niet alleen meer buiten op de baan.

E-sporten zoals FIFA zijn immens populair, en hebben elk hun eigen “topscorers” en sterspelers. Natuurlijk is het een bijzonder fenomeen om de sterren van on- en offline voetbal met elkaar te vergelijken. Maar E-sport zoals FIFA heeft simpelweg mogelijkheden die het fysieke voetbal niet kan leveren. Je kunt het 365 dagen per jaar spelen en het is niet afhankelijk van het weer. Met je refurbished imac kun je net zo makkelijk tegen je buurman spelen als je online rivaal in Uruguay – gewoon in je pyjama. Je hebt alleen toegang nodig tot internet en als je gewoon op je stoel blijft zitten is de ergst mogelijke blessure die je op kunt lopen kramp in je vingers.

Het voordeel van online voetbal is dat alle wedstrijden in de virtuele realiteit op je refurbished iMac plaatsvinden. FIFA als computerspel groeit voortdurend – zoveel méér is er nu mogelijk dan met de eerste versies van het spel. Je kunt 90 minuten met een speler spelen, maarook eens de rol van de speler / voorzitter / coach op je nemen, of de legendes uit het teamverleden verzamelen. Offline voetbal komt maar in één formaat, en de activiteit is ‘zitten en kijken’. Online voetbal is zoveel rijker en interessanter. Geen wonder dat steeds meer mensen zich verliezen in hun telefoon of achter hun computer.

De beste manier om je kind iets te leren, is om van het leren een spel te maken. Niet om te kijken maar om zelf te doen; dit is de aard van de mens. De ontwikkeling zit op een doodlopende weg wanneer je met een blikje bier voor de tv op de bank zit. Natuurlijk worden de soorten sporten die fans zelf spelen populair. Voetbal won aan populariteit in de 20e eeuw omdat het zo’n toegankelijk spel was; overal ter wereld kon je wel een bal vinden en een open ruimte met een hek. Nu, in de 21ste eeuw, is FIFA spelen misschien nog wel makkelijker. En sta niet gek te kijken als het online computer voetbal het fysieke offline nog eens gaat verslaan in populariteit.

magnetism