Schansspringen is een zeer avontuurlijke wintersport. Het moet een heerlijk gevoel zijn om een aantal seconden door de lucht te ‘vliegen’. Deze tak van sport is echter niet zonder risico’s: de kans op een zwaar ongeluk is bij elke sprong aanwezig. Zo kwam in 2008 een jonge Nederlandse schansspringer – toen een veelbelovend talent – op 14-jarige leeftijd om het leven, nadat hij een sprong had gemaakt die hem fataal is geworden. Een goede techniek is dan ook van levensbelang!
Van amateuristisch ski-springen tot professionele wintersport
‘Schansspringen’ werd in Noorwegen al in de 19e eeuw beoefend. Er werd toen met ski’s van een dak gesprongen. Dit amateuristische ski-springen is in de loop der tijd uitgegroeid tot een professionele wintersport die de juiste technieken vereist. Vanaf de 20e eeuw zijn er een aantal wedstrijden georganiseerd waaraan de goed geoefende schansspringers kunnen deelnemen, zoals de Olympische Winterspelen, het Vierschansentoernooi en de Wereldkampioenschappen Schansspringen. Daarbij moet worden opgemerkt dat vele beroemde schansspringers met behulp van een zakelijke lening het hoogste niveau hebben kunnen bereiken.
Ski-internaten
Een groot aantal jongeren droomt ervan om in de toekomst als schansspringer mee te kunnen doen aan bijvoorbeeld de Olympische Winterspelen. Hier komt echter heel wat bij kijken. Indien het jonge talent uit Nederland komt zal hij of zij moeten trainen op een plaats waar besneeuwde bergen zijn, zodat er onbeperkt geskied kan worden. Om te kunnen springen dient er ook een skischans aanwezig te zijn. Voor de veelbelovende talenten zijn er ski-internaten in het leven geroepen, waar volop getraind en geoefend wordt. Een dergelijk internaat is bijvoorbeeld te vinden in Oberstdorf (Zuid-Duitsland), waar ook een skischans aanwezig is. Om toegelaten te kunnen worden tot een ski-internaat vindt er eerst een strenge selectie plaats.
Een lening aanvragen om de top te bereiken
Talent alleen is niet voldoende. De ouders van de toekomstige schansspringer moeten ook over voldoende financiële middelen beschikken om de sportcarrière van hun talentvolle zoon of dochter te kunnen bekostigen. Daarom wordt er vaak een beroep gedaan op een zakelijke lening die bij Qeld.com kan worden aangevraagd. Als het jonge talent eenmaal toegelaten is tot het ski-internaat, is de leningverstrekker ervan verzekerd dat het geleende bedrag goed geïnvesteerd zal worden: de kans is dan namelijk groot dat het veelbelovende talent de top zal bereiken. In dat geval zal de lening moeiteloos kunnen worden terugbetaald.
Lars Antonissen is een schansspringer uit Nederland die in 2015 heeft meegedaan aan de Wereldbekerwedstrijd Schansspringen te Oslo. Een jaar later besloot hij ermee te stoppen omdat hij niet over genoeg financiële middelen beschikte om het schansspringen te kunnen voortzetten. Het is jammer dat hij toen geen beroep heeft gedaan op een lening, aangezien hij wel het talent had om als schansspringer de top te bereiken. Ook Wendy Vuik, die driemaal heeft deelgenomen aan de Wereldkampioenschappen Schansspringen voor vrouwen, zette zeven jaar geleden een punt achter haar sportcarrière.