Posted in Nederlands voetbal

Basketbalschoenen uitkiezen

Basketbalschoenen uitkiezen Posted on 20th november 2019

Wanneer je wilt beginnen met basketballen, is het van groot belang dat je fatsoenlijke basketbalschoenen aanschaft. Je enkels en knieën zijn namelijk erg kwetsbare gewrichten tijdens het maken van alle bewegingen die bij basketbal horen. Rennen, springen, dunken, het zijn allemaal moves die flink wat klappen op je gewrichten kunnen veroorzaken. Daarom is een goed paar basketbalschoenen dan ook onmisbaar!

[IMAGE=cbqVOLcUGhpe.jpg]

Om jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen ernstige en serieuze blessures, moet je allereerst zorgen dat de pasvorm van je basketbalschoen goed is. De schoen moet lekker strak om de voet zitten, en wanneer je jouw tenen helemaal voorin de schoen duwt, moet achter bij de hak maximaal net één vinger in de schoen passen. Ook de toevoeging van speciaal op maat gemaakte zooltjes door een podotherapeut, kunnen actieve beoefenaars van basketbal helpen bij terugkerende voet-, enkel- en knieklachten.

[IMAGE=dOjeVvb6uAC7.jpg]

Wanneer je basketbalschoenen wilt aanschaffen, bijvoorbeeld bij Rieker Schoenen, heb je de keuze uit hoge, lage of middelhoge modellen. Elk type model heeft uiteraard zijn eigen voor- en nadelen. Kies vooral een schoen die bij je speelstijl, lichaamsbouw en uiteraard je smaak past.

[IMAGE=bEKmV0bLmZ8v.jpg]

Vaak wordt de wat kleinere spelers, veelal forwards en guards, aangeraden om te kiezen voor een wendbare en dus lagere basketbalschoen, zodat je sneller kunt veranderen van richting. De hoge basketbalschoenen geven logischerwijs extra ondersteuning rondom de enkels. Mede hierdoor zijn dergelijke modellen erg geschikt voor grote en zwaardere spelers. Veelal zijn dit de power forwards en centers van een basketbalteam. Deze spelers springen veel, waardoor zij een grotere kans lopen op enkel- en knieblessures. De middelhoge schoenen zijn een perfecte tussenoplossing voor beginnende basketballers. Dergelijke schoenen bieden nog steeds een grote wendbaarheid, maar ondersteunen tegelijkertijd de enkels.

Tegenwoordig hebben bijna alle basketbalschoenen een zogeheten “locksysteem” dat zich in de hiel van de schoen bevindt. Dit systeem zorgt er nog eens extra voor dat je voet beter in de schoen zit. Daarnaast zijn de zolen van moderne basketbalschoenen heel anders dan dat ze vroeger waren. Tegenwoordig vertonen de zolen namelijk een vergelijkbare vorm zoals de onderkant van je voet eruitziet. Dit zorgt voor nog meer comfort en voordeel voor je gehele lichaam. Kleine uitsparingen in de zijkanten van basketbalschoenen zorgen daarnaast voor nog meer stabiliteit in de schoenen, wat de wendbaarheid vergroot en het risico op blessures aanzienlijk verkleint.

Het kiezen van de juiste maat schoenen is uiteraard ook een belangrijk aspect bij het kiezen van de ideale basketbalschoen. Pas de schoenen daarom altijd voordat je ze koopt! Liefst draag je bij het passen dezelfde sokken als deze die je bij een wedstrijd zou dragen en pas je de basketbalschoenen op een later tijdstip van de dag. Je voeten zijn in dit geval al wat meer gezwollen, waardoor je er zekerder van bent dat je basketbalschoenen niet gaan knellen tijdens een intensieve wedstrijd.

magnetism